Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ........





... γράφω για τον Αρχάγγελο 2008 που έλαβε χώρα στην 114 ΠΜ στη Τανάγρα κυρίως στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2008.
Ο Αρχάγγελος φέτος ήταν μικρός` και σε υλικό και σε δραστηριότητες και σε θέαμα. Στο αεροδρόμιο της 114 ΠΜ υπήρχε στατική έκθεση αεροσκαφών και ελικοπτέρων ελληνικών και ξένων - απ' όπου και οι άνω φωτό -, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν μερικές έξοδοι των «επιχώριων» MIRAGE 2000EG τα οποία αναχαίτισαν ομολογουμένως εντυπωσιακά τα «εχθρικά» F-16 C από τη Ν. Αγχίαλο.
Τα Α-7Η της στατικής έκθεσης οι άνθρωποι της ΠΑ τα έβαψαν έξοχα. Όλοι οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν! Βέβαια, το Α-7 που είναι βαμμένο τίγρης έκανε την επίσημη πρώτη του παλαιότερα` στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ηγήθηκε του σχηματισμού των 4 Α-7, τα οποία έκαναν ακριβείς διελεύσεις κερδίζοντας το θαυμασμό όλων!
Ανανεώνω, λοιπόν, το ραντεβού μου με την ΠΑ και την φωτογραφία για τον Σεπτέμβρη του 2009, χρόνο κατά τον οποίο ο Αρχάγγελος θα είναι ένα διεθνές Air Show που θα κόβει την ανάσα….

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ!


Απέναντι από το Ζερέτσι, στην Μακρυράχη, ευρίσκεται το «Σχισμένο Λιθάρι», ένας μεγάλος και ψηλός ογκόλιθος, ο οποίος «βλέπει» το χωριό. Σαν φυσικό δημιούργημα είναι εντυπωσιακό και επιβλητικό, οφείλει συνεπώς αυτός που επισκέπτεται το χωριό να το επισκεφτεί. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ψηλό βράχο, ο οποίος είναι κάθετα σχισμένος απ’ άκρη σ’ άκρη του. Μάλιστα, τμήμα της σχισμής αυτής επεκτείνεται και μέσα στο έδαφος δημιουργώντας είσοδο σπηλαίου.
Η πρόσβασή του είναι σχετικά εύκολη: Το καλοκαίρι μπορεί ο επισκέπτης με αυτοκίνητο να περάσει και το ποτάμι (σημειωτέον ότι Ζερέτσι σημαίνει «πάνω από το ποτάμι») και να φτάσει ακριβώς από κάτω του. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο δίπλα στο ποτάμι και πεζοπορώντας μία περίπου ώρα φτάνει στη βάση του.
Η θέα από την κορυφή του «Σχισμένου Λιθαριού» συναρπάζει. Μπορεί να δει από κει ο επισκέπτης, εκτός από όλο το χωριό, το ποτάμι, την αρχή της Λίμνης Μέγδοβα έως και τις παρυφές του Μουζακίου.
Όποιος επισκεφτεί, λοιπόν, το Ζερέτσι επιβάλλεται να επισκεφθεί το «Σχισμένο Λιθάρι». Η θέα και ο ουρανός θα τον συνεπάρει ……….