Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ!




Κάπου διάβασα το κάτωθι κείμενο, το οποίο μου προκάλεσε εντύπωση. Τελικά, η φύση είναι πολύ σοφή και η ανθρώπινη επιστήμη πάντα θα αισθάνεται δέος μπροστά της....

ΥΓ: Ευχαριστώ τον πολύ καλό μου φίλο DREAMON για την πολύτιμη συνδρομή του, προκειμένου να αναρτηθεί το παρόν κείμενο.

"Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι αποδημητικές χήνες πετάνε σε σχηματισμό V;
Η Φύση στα περισσότερα ζώα έχει κάποιο καλό λόγο που έχει βάλει στο ένστικτό τους ορισμένη συμπεριφορά. Όταν η κάθε χήνα κτυπά τα φτερά της, δημιουργεί ένα ανοδικό ρεύμα για τη χήνα που ακολουθεί. Στο σχηματισμό V, όλο το σμήνος προσθέτει τουλάχιστον 71% περισσότερη πτητική εμβέλεια από το αν πετούσαν το καθένα από μόνο του. Αν μια αγριόχηνα ξεφύγει από τον σχηματισμό, ξαφνικά αισθάνεται τη δυσκολία και την αντίσταση στην προσπάθεια να πετάξει μόνη της και πολύ γρήγορα επιστρέφει στο σχηματισμό μαζί με τις άλλες.

Όταν μια αγριόχηνα κουραστεί, πάει στο πίσω μέρος του σχηματισμού και μια άλλη αγριόχηνα παίρνει τη μπροστινή θέση. Οι αγριόχηνες που ευρίσκονται στο πίσω μέρος του σχηματισμού φωνάζουν για να ενθαρρύνουν εκείνες που βρίσκονται μπροστά ώστε να αυξήσουν την ταχύτητα τους. Όταν μια αγριόχηνα αρρωστήσει ή τραυματιστεί, δύο άλλες αγριόχηνες αφήνουν τον σχηματισμό και την ακολουθούν προς τα κάτω για την βοηθήσουν και να την προστατέψουν. Παραμένουν με το άρρωστο μέλος του σμήνους μέχρι να μπορέσει να πετάξει ξανά ή να πεθάνει. Μετά ξαναπετάνε με ένα άλλο σμήνος που περνά ή προσπαθούν να προλάβουν το δικό τους."

2 σχόλια:

DRN 06 είπε...

Καταπληκτικές οι φωτογραφίες!

kriopigitis_pv είπε...

Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Έκανα μια καλή φωτογραφική εξόρμηση στο Ζερέτσι.